Z czym łączyć i nie łączyć białko?

You are currently viewing Z czym łączyć i nie łączyć białko?

Zmiana sposobu odżywiania, wynikająca z łączenia odpowiednich składników w diecie pozwala uzyskać doskonałe wyniki na dużą skalę. Zasady poszczególnych diet zezwalają na określone kombinacje pokarmów z białkiem, a zakazują łączenia białka z innymi. Na ogół zasady łączenia potraw są bardzo skomplikowane i różnią się w zależności od diety. Dlatego też nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, z czym łączyć i nie łączyć białko.

Najlepszym sposobem na uwolnienie dodatkowej energii jest jak najszybsze i wydajniejsze trawienie. Pewne badania wykazały, że ludzie mają skłonność do przejadania się, podczas posiłku gdy podaje się im różnorodne potrawy. Stawiając zatem na uproszczone posiłki, w naturalny sposób będziemy jeść mniej, nie martwiąc się o wielkość porcji.

Nie powinniśmy łączy białka z węglowodanami i skrobią

Główna zasada jest taka, że nie powinno się spożywać białka z produktami bogatymi w skrobię – takimi jak chleb, ryż, zboża. Dodatkowo nie powinno się łączyć tłuszczy z węglowodanami oraz białkami. Dzięki temu powinno się szybciej spalić tłuszcz, zrównoważyć hormony i przyspieszyć metabolizm. Tak więc należy jeść same owoce, bez dodatku białka.

Generalnie łączenie białka z węglowodanami nie jest wskazane. Jednak, według niektórych ekspertów, występują sytuacjach, w których może być to wskazane. Można mieszać białko z węglowodanami, gdy zależy nam na ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi lub zapewnieniu poczuciu sytości.

Osób z cukrzycą zwykle nie powinni spożywać samych węglowodanów. Potrzebują dodatkowego białka lub tłuszczu do potraw z węglowodanami, aby powstrzymać gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.

Po pierwsze uważa się, że białka i węglowodany są trawione w różnym tempie. Z tego powodu organizmowi trudniej jest sobie poradzić z sytuacją, gdy produkty te są spożywane razem.

Po drugie, zwolennicy tej diety uważają, że różne pokarmy wymagają różnych poziomów pH w przewodzie pokarmowym. Jeśli więc połączymy dwa pokarmy wymagające różnych poziomów pH, nie można ich razem strawić. Utrzymanie niskiego pH jest ważne, ponieważ pomaga rozpocząć trawienie białek i aktywuje enzymy wytwarzane w żołądku. Niskie pH pomaga również zabić bakterie w jedzeniu.

Nie należy łączyć białka z niektórymi alkoholami oraz innymi białkami

Wybrane gatunki alkoholu w ograniczonych ilościach mogą być spożywana w ramach planu łączenia posiłków. Jako przykład można wymienić wytrawne czerwone i białe wina, które należy łączyć tylko z białkami. Z kolei piwo, które uważane jest za skrobiowe, powinno się spożywać z innymi skrobiami lub gotowanymi warzywami.

Nie łącz różnych rodzajów białka.

Przykłady łączenia białka

Kawa: Dodaj białko w proszku do gorącej kawy. Możesz również spróbować dodać schłodzoną kawę, garść lodu i białko w proszku do blendera, uzyskując w ten sposób pożywną zmiksowaną mrożoną kawę.

Kakao: białko można mieszać z kakaem w wersji gorącej oraz zmrożonej.

Mleko migdałowe: białko w proszku z bananem i mlekiem migdałowym to świetny pomysł na śniadanie.

Płatki zbożowe: mogą być dobrym sposobem na zwiększenie poziomu białka. Płatki zbożowe razem ze sproszkowanym białkiem stanowią pełnowartościowy posiłek.