Produkty żywnościowe z dużą zawartością białka

You are currently viewing Produkty  żywnościowe z dużą zawartością białka

Białko stanowi budulec narządów, mięśni, skóry oraz hormonów. Organizm potrzebuje produktów żywnościowych z dużą zawartością białka zarówno do utrzymania, jak i naprawy tkanek. Z kolei dzieci potrzebują białka do prawidłowego wzrostu.

Badania pokazują, że stosowanie diety odpowiednio zbilansowanej w produkty bogate w białko może pomóc schudnąć. Odnosi się to do zmniejszenia tkanki tłuszczowej z brzucha oraz zwiększenia masy mięśniowej i siły. Jest to zatem kolejna zaleta ze stosowania diety białkowej.

Kolejnym atutem białka jest fakt,  że odpowiednia jego ilość w diecie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, oraz pomaga w walce z cukrzycą. 

Trzeba wziąć pod uwagę, że dzienne zapotrzebowanie na białko zależy zarówno od aktywności fizycznej, jak i masy ciała. Jest to;

  • 0,8 g/kg – dla osób nieaktywnych fizycznie 
  • 0,8 – 1 g/kg – dla osób uprawiających sport rekreacyjnie
  • 1,2 – 2 g/kg – dla osób trenujących celowo (w przypadku kobiet wartość tą należy zmniejszyć o 15%) 

Produkty z dużą zawartością białka

Planując dietę bogatą w białko, należy uwzględnić odpowiednie proporcje dziennego zapotrzebowania energetycznego. W związku z tym można przyjąć, że:

  • dla kobiet w zależności od wieku jest to 2200 – 1900 kcal,
  • dla mężczyzn wartość w przedziale 2900 – 2300 kcal.

Można przedstawić listę produktów żywnościowych z wysoką zawartością białka w 100 g oraz w 200 kaloriach. Są to tylko przykładowe produkty. Dla większej liczby produktów liczbę kalorii oraz zawartość białka można sprawdzić w kalkulatorze kalorii produktów.

NazwaBiałko na 100gBiałko na 200 Kalorii
Starty parmezan35,8 g18,2 g
Chuda pierś kurczaka32,1 g40,8 g
Chuda wieprzowina31 g31,8 g
Tuńczyk29,9 g32,5 g
Nasiona (pestki dynii)29,8 g10,4 g
Wołowina (stek)28,7 g21,4 g
Sardynki25 g24,2 g
Masło orzechowe25 g8,5 g
Migdały21,3 g7,3 g
Ziarna słonecznika21 g7,2 g
Łosoś20 g19,2 g
Tofu17, 3 g24 g
Jajka12,6 g16,2 g
Jogurt grecki10 g34,5 g
Soczewica9 g15,6 g
Twarożek6 g3,5 g
Jogurt niskotłuszczowy5,7 g20,5 g
Produkty żywnościowe z dużą zawartością białka

Zgodnie z przypuszczeniami najwięcej białka zawierają sery, mięso, oraz niektóre ryby. Wegetarianie i weganie powinni z kolei zainteresować się pokarmami pochodzenia roślinnego, takimi jak soczewica, nasiona czy ziarna słonecznika. Produkty te są dobrym źródłem białka.