You are currently viewing Czy  mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso jest bardzo kontrowersyjnym jedzeniem. Z jednej strony zaopatruje nas w niezbędne składniki odżywcze. Stwierdza się, że jest dobrym źródłem białka, witamin oraz minerałów w diecie. Natomiast z drugiej strony pojawiają się badania mówiące o „rakotwórczym” działaniu mięsa. Czy mięso jest zdrowe? Czy jednak stanowi zagrożenie dla zdrowia?

Mięso zaopatruje nas w witaminę B12 i jest głównym źródłem tej witaminy w diecie. Czerwone mięso dostarcza żelazo do organizmu. Ogólnie mięso jest bogate w fosfor, który odpowiedzialny jest za mineralizację kości i zębów. Kolejnym ważnym składnikiem mięsa jest cynk. Należy tutaj dodać, że mikroelementy takie jak cynk czy żelazo są lepiej przyswajalne z produktów zwierzęcych niż z roślinnych.

Normy spożycia mięsa

Czerwone mięso (takie jak wołowina, jagnięcina i wieprzowina) mogą stanowić część zdrowej diety. Polskie normy żywności (Instytut Żywności i Żywienia, 2012) łączą mięso w jedną grupę razem z rybami, drobiem, wędliną, jajami oraz nasionami strączkowymi. Uznając, że mogą one nawzajem się zastępować w diecie. W ten sposób określa się dzienne spożycie produktu w grupie. Wynosi ona jedną porcję dziennie, co jest odpowiednikiem 150 g mięsa lub ryb.

Produkty te można częściowo zastąpić na wędliny, jaja lub nawet na nasiona roślin strączkowych. 150 g to odpowiednik około pięciu cienko pokrojonym plasterkom wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny, gdzie plasterek ma rozmiar w przybliżeniu około połowy kromki chleba.

Na szczególną uwagę zasługują rośliny strączkowe, są to takie produkty jak: fasola, groch, soja czy soczewica. Rośliny te zostały umieszczone na tym samym poziomie piramidy żywności co mięso. Zalecane jest przynajmniej 1-2 razy w tygodniu zastąpić w swojej diecie mięso daniem z warzy strączkowych. Wielkość takiej porcji powinna wynosić 40-60 g przed ugotowaniem.

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

Światowa Organizacja Zdrowia ostatnio opublikowała raport, z którego wynika, że przetworzone mięso jest „rakotwórcze”. Badania wykazały, że spożycie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko występowania raka jelita grubego lub odbytnicy o 18 procent. Przetworzone mięso jest często modyfikowane poprzez solenie, peklowanie, wędzenie, suszenie lub inne procesy. Mają one na celu zachowanie lub poprawę smaku. Przykładowe produkty z tej grupy obejmują: hot dogi, kiełbasę, boczek, salami, pasztety, burgery wołowe. Poza przetworzonym mięsem niebezpieczne w odniesieniu do raka jelita może być również czerwone mięso. Więcej informacji znajdziesz w artykule spożycie mięsa a ryzyko nowotworów.

Mięso jako źródło białka

Mięsa, takie jak kurczak, wieprzowina, jagnięcina i wołowina są bogate w białko. Zbilansowana dieta może obejmować białko z mięsa, a także ze źródeł innych niż zwierzęce, takich jak fasola i rośliny strączkowe. Białko zwierzęce jest kompletnym białkiem, co oznacza, że dostarcza wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Średnio można powiedzieć, że w 100 gramach mięsa znajduje się około 26 g białka.

Wartości te różnią się w zależności od rodzaju mięsa. Mniejsze wartości – 12 gram, przyjmuje kiełbasa wiperzowo-wołowa, polska, wędzona oraz kaczka 19 gram. W odniesieniu do innych produktów spożywczych mięso klasyfikuje się wysoko w rankingu. Łosoś posiada 20 gram białka a jaja kurze 12,5 gram. Ciekawie na tym tle wygląda ser żółty gouda, który posada 27 gram białka.

Jak się okazuje, białko może być różnej jakości. Najlepszymi wartościami charakteryzuje się te białko, które zbudowane jest z aminokwasów posiadających odpowiednie dla człowieka proporcje. Dlatego też białko pochodzenia zwierzęcego są lepsze od tych, które pochodzą od roślin. Należy dodać, że poza mięsem najlepszym jakościowo białkiem charakteryzuje się białko jaja kurzego. Jest ono uznawane za białko wzorcowe.

Higiena przechowywania mięsa

Higiena żywności jest ważna podczas przechowywania, przygotowywania i gotowania mięsa. Można wyodrębnić kilka kwestii

  • Smażenie żywności w wysokiej temperaturze lub przez dłuższy czas może zwiększyć produkcję substancji toksycznych.
  • Jeśli to możliwe nie dodawaj dodatkowego tłuszczu ani oleju podczas smażenia mięsa.
  • Jeśli kupujesz pakowane mięso, sprawdź etykietę odżywczą na opakowaniu. Warto sprawdzić ile procent tłuszczu jest zawartego w mięsie i porównać je z innymi produktami. Niektóre mięsa mają wysoką zawartość tłuszczu, zwłaszcza tłuszcz nasycony. Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych może podnieść poziom cholesterolu we krwi, a wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca.
  • Grilluj mięso, zamiast smażyć. Smażoną pierś kurczaka w bułce tartej zawiera prawie 6 razy więcej tłuszczu niż pierś z kurczaka grillowana bez skóry.
  • Warto użyć mniejszych ilości mięsa za to większej ilości warzyw, roślin strączkowych. Jak również produktów skrobiowych.
  • Spróbuj ograniczyć spożywanie przetworzonych produktów mięsnych, takich jak kiełbasy, salami, pasztety i burgery wołowe. Produkty te są często bogate w tłuszcz oraz mogą zawierać wysoką zawartość soli. Jak również być rakotwórcze.
  • Odetnij widoczny tłuszcz i skórę przed smażeniem. Skóra drobiu ma znacznie więcej tłuszczu niż samo mięso.
  • Przechowuj surowe mięso lub surowy drób w czystych, szczelnych pojemnikach na dolnej półce lodówki. Jest wskazane, aby mięso nie dotykało innych produktów spożywczych.

4 mało znane powody, dla których nie warto jeść mięsa

  1. Powoduje zwiększenie ryzyka zachorowalności na raka Wegetarianie są średnio o około 40 procent mniej narażeni na rozwój raka, w przeciwieństwie do osób, które spożywają mięso. Najczęstszymi postaciami jest rak piersi, prostaty oraz jelita grubego.
  2. Może powodować zaburzenia erekcji u mężczyzn
    Mięso, jaja oraz produkty mleczne powodują wolniejszy przepływ krwi do wszystkich narządów ciała. Dodatkowo spożycie dużej ilości mięsa może powodować wysoki poziom cholesterolu, otyłość, cukrzycę oraz raka prostaty.
  3. Mięso może zawierać hormony płciowe
    Dodatkowo zwierzęta mogą posiadać hormony płciowe występujące u nich w momencie zabicia. Zalicza się do nich progesteron, testosteron i estrogen. Występują one naturalnie wśród zwierząt. Nie da się przed nimi uciec, ponieważ występują one naturalnie u zwierząt.
  4. Może spowodować, że będziesz odporny na antybiotyki
    Antybiotyki zawarte w pokarmie ze zwierząt zawierają substancje utrzymujące je przy życiu w przerażających warunkach. W normalnych warunkach zwierzęta te nie przeżyłyby. Skutek jest taki, że powstały nowe szczepy bakterii odpornych na antybiotyki.